Працюємо: Пн - Пт з 9:00 до 20:00, Сб з 9:30 до 19:00
RU  UA 
 / 
Приймаємо замовлення:
Доставка по всій Україні
-
Історія матрацу. Стародавня Русь.
23.01.2012

Від сінніка до матраца

«Чотири ноги, та не звір. Їсть пір'я, та не птах ». Російське видання народне прислів'я.

Матраси в XVIII столітті в побуті у российских простолюдінів НЕ вікорістовуваліся. «Російський народ, Прості люди, які не піклуючісь занадто, як чужінці, - писав І. Георгі, - про пуховики або м'які Періно и матраси, сплять без постелі, особливо неодружені: на підлозі, на лавах, підмостках, залавках, кутники, казенки, на грубих - зимою, а влітку и на відкрітому повітрі, підіславші соломи або Сіна и покрити ону ряднину, а іноді на повсті, без подушки або з невелика, під рідкою з ряднину Ковдра, а более під тім ж шатами, у якіх вдень ходять ».

Спостереження І. Георгі підтверджуються місцевім матеріалом. У топографічному опісі Краснохолмского повіту Тверської губернії читаємо, что селяни «сплять по Крамниця и на підлозі. Люди похилого віку на печі, бабусі - на підлозі. Одягаються (тобто накріваються, - Л. М.) шубами, кафтанами и рядном, вітканімі з хлопяного полотна; Використовують іноді подушки, набіті бавовна (тиснуть, очісом льону, - О. М.), и постільнікі - дрібною ярою соломою ». У опісі Корчевський повіту тієї ж губернії зазначилися, что «селяни в хатах сплять на повсті під рядном и на соломі», тобто на Солом'яний постільніках.

В описах Тверський повіту сказано: «сплять на ліжках, набиті соломою, а влітку понад ті и під пологами». У Кашінської повіті «сплять на повсті по крамницях и на підлозі на соломі».

Незабаром ЦІ безформні купи навч обмежуваті в обсязі, щоб смороду НЕ розповзаліся. Так з'явилися Перші матраси - Періно и матраси. - Ну, ось тобі постіль готова, - сказала господиня. - Прощвай, батюшка, бажаю доброї ночі. Та чи не нужно ще чого? Може, ти Звіков, батько мій, щоб хто-небудь почухав на ніч п'яти? Небіжчик мій без цього Ніяк НЕ засінав. Альо гість отказался и від почісування п'ят. Господиня Вийшла, и ВІН ту ж мить поспішів роздягнутіся, віддавші Фетінії всю зняти з себе Збруєв, як верхню, так и нижню, и Фетінія, побажавші такоже з свого боку доброї ночі, потягли ЦІ мокрі обладунки. Залиш один, ВІН не без удовольствие глянувши на своє ліжко, Пожалуйста булу почти до стелі. Фетінія, як видно, булу майстриня збіваті Періно. Коли, підперші стілець, Відер ВІН на постіль, вона опустилася під ним почти до самой підлоги, и пір'я, вітіснене ним з-поміж, розлетілося в усі кутки кімнати. Погасити свічку, ВІН накрівся ситцеві Ковдри І, згорнувшісь під ним кренделі, заснувши у ту ж хвилини.

З «Мертвих душ» Н.В. Гоголя (глава про коробочці, коллежской секретарці)

Проти основном заможні люди спали на пір'яніх матрацах - перинах. І. Грегорі писав: «Але зажіточні ма ють ліжка пер'яні и пухові, ковдри теплі для зими, а для літа легенькі, пологи або ліжка з завісамі».

Років сто тому найвищу вважаю купецькі ліжка. В інтер'єрі російського купецького будинку спальні и ліжка відводілося особливе місце. Ось Свідчення письменника П. П. Лейкина (Наше важливіші купецтво .- СПб, 1879): «Її (тобто спальню .- К. Б.) обробляємих Лізере. Багаті купці самперед вімагають розкішну спальню з родічів нареченої.Спальня часто стоит вчетверо, уп'ятеро дорожча домашнього облаштунку, взятого у придане. Це купецькій шик. Зі стелі вісів Величезне рожевий скляний ліхтар у виде Кулі в бронзовій обробці; в простінку містівся різьбленій Горіховий туалет на шкапчіках, а через прохід віднілося двоспальне позолочене ліжко з масою подушок в мереживо. У вікон в одному кутку спальні містілася божниця з іконамі, а в ІНШОМУ - так кличуть входити гірка - скляна шафа, в якшй Було зібрано все придане срібло молодіці з неминучий срібнім самоваром, Який Ніколи НЕ буде у вжитку. Чи не Забута и білізняна Шкапа з сажень дзеркалом. Було тісно, душно, но зато ні на йоту не відступало від раз и навсегда встановленої Багата купцями форми относительно меблювання спальні ».

Облаштунок спальні БУВ додання дружини. Ее батькам Найдорожче обходиться самє ліжко. Воно Було величезне, з Пишна периною и безліччю подушок, Які ретельно збіваліся и Вкладай одна на іншу. Пір'яна перина віклікала лишь презірство. Можна даже Сказати - Ганьба сім'ю нареченої. У ціні БУВ пух. Тому мати починаєм готувати посаг для доньки чи не Одразу после ее народження

Щоб вибрати матрац, перейдіть за цим посиланням