Работаем: Пн - Пт с 9:00 до 20:00, Сб с 9:30 до 19:00
RU  UA 
 / 
Принимаем заказы:
Доставка по всей Украине
-
Історія матрасу. Стародавня Русь.
23.01.2012

 Від сінника до матраса 

«Чотири ноги, та не звір. Їсть пір'я, та не птах». Російське народне прислів'я. 

Матраси в XVIII столітті в побуті у російських простолюдинів не використовувалися. «Російський народ, прості люди, не піклуючись занадто, як чужинці, - писав І. Георгі, - про пуховики або м'які перини і матраси, сплять без постелі, особливо неодружені: на підлозі, на лавах, підмостках, залавках, кутниках, казенках, на грубах - зимою, а влітку і на відкритому повітрі, підіславши соломи або сіна і покривши ону рядниною, а іноді на повсті, без подушки або з невеликою, під рідкою з ряднини ковдрою, а більше під тим ж шатами, у якіх вдень ходять». 

Спостереження І. Георгі підтверджуються місцевим матеріалом. У топографічному описі Краснохолмского повіту Тверської губернії читаємо, що селяни «сплять по крамницях і на підлозі. Люди похилого віку на печі, бабусі - на полу. Одягаються (тобто накриваються, - Л. М.) шубами, кафтанами і рядном, витканими з хлопяного полотна; використовують іноді подушки, набиті бавовною (жмутами, очісом льону, - О. М.), і постільники - дрібною ярою соломою ». В описі Корчевського повіту тієї ж губернії зазначено, що «селяни в хатах сплять на повсті під рядном і на соломі», тобто на солом'яних постільниках. 

В описах Тверського повіту сказано: «сплять на ліжках, набитих соломою, а влітку понад те і під пологами». У Кашинської повіті «сплять на повсті по лавках і на підлозі на соломі». 

Незабаром ці безформні купи навчилися обмежувати в обсязі, щоб вони не розповзалися. Так з'явилися перші матраси - перини і матраси. - Ну, ось тобі постіль готова, - сказала господиня. - Прощвай, батюшка, бажаю доброї ночі. Та чи не потрібно ще чого? Може, ти звик, батько мій, щоб хто-небудь почухав на ніч п'яти? Небіжчик мій без цього ніяк не засинав. Але гість відмовився і від почісування п'ят. Господиня вийшла, і він ту ж мить поспішив роздягнутися, віддавши Фетінії всю зняту з себе збрую, як верхню, так і нижню, і Фетінія, побажавши також з свого боку доброї ночі, потягла ці мокрі обладунки. Залишившись один, він не без задоволення глянув на своє ліжко, яке була майже до стелі. Фетінія, як видно, була майстриня збивати перини. Коли, підперши стілець, видерся він на постіль, вона опустилася під ним майже до самої підлоги, і пір'я, витіснене ним з меж, розлетілося в усі кутки кімнати. Погасивши свічку, він накрився ситцевою ковдрою і, згорнувшись під ним кренделем, заснув у ту ж хвилину. 

З «Мертвих душ» Н.В. Гоголя (глава про коробочці, коллежской секретарці) 

Проте переважно заможні люди спали на пір'яних матрасах - перинах. І. Грегорі писав: «Але зажиточні мають ліжка пер'яні і пухові, ковдри теплі для зими, а для літа легенькі, пологи або ліжка з завісами». 

Років сто тому найвищими вважалися купецькі ліжка. В інтер'єрі російського купецького будинку спальні і ліжка відводилося особливе місце. Ось свідчення письменника П. П. Лейкина (Наше поважне купецтво .- СПб, 1879): «Її (тобто спальню .- К. Б.) обробляв Лізере. Багаті купці насамперед вимагають розкішну спальню з родичів нареченої.Спальня часто стоїть вчетверо, уп'ятеро дорожче домашнього облаштунку, взятого у придане. Це купецький шик. Зі стелі висів величезний рожевий скляний ліхтар у вигляді кулі в бронзовій обробці; в простінку містився різьблений горіховий туалет на шкапчіках, а через прохід виднілося двоспальне позолочене ліжко з масою подушок в мереживах. У вікон в одному кутку спальні містилася божниця з іконами, а в іншому - так звана гірка - скляна шафа, в якшй було зібрано все придане срібло молодиці з неминучим срібним самоваром, який ніколи не буде у вжитку. Не забута і білизняна шкапа з саженим дзеркалом. Було тісно, душно, але зате ні на йоту не відступало від раз і назавжди встановленої багатими купцями форми щодо меблювання спальні ». 

Облаштунок спальні був приданим дружини. Її батькам найдорожче обходилася саме ліжко. Воно було величезним, з пишною периною і безліччю подушок, які ретельно збивалися і вкладалися одна на іншу. Пір'яна перина викликала лише презирство. Можна навіть сказати - ганьбила сім'ю нареченої. У ціні був пух. Тому мати починала готувати посаг для доньки чи не одразу після її народження

Чтобы выбрать матрас, перейдите по этой ссылке