Работаем: Пн - Пт с 9:00 до 20:00, Сб с 9:30 до 19:00
RU  UA 
 / 
Принимаем заказы:
Доставка по всей Украине
-
Як грамотно вибрати матрац.
15.01.2012
Сьогодні мова піде про предмет, який роками впливатиме на ваше здоров'я і благополуччя. Від нього залежать настрій і працездатність, самопочуття і якість сну. Поговоримо про ваш матрац.

Можливості та загрози
Щоб позбутися болю в спині, деякі фахівці радять спати на дошці, покритій ковдрою. Але при цьому хребет всю ніч знаходиться в вигнутому положенні, що завдає шкоди суглобам. Неправильний підбір матраца викликає хронічні хвороби: остеохондроз, радикуліт, артрит, порушення кровообігу, безсоння, алергію, астму. Гарний матрац здатний забезпечити тілу його господаря умови для відновлення сил, продовження молодості і збереження здорового положення під час нічного сну.

На смак і колір товаришів немає.
Виробники та продавці матраців для більшої переконливості дуже люблять використовувати різні значні слова. Розшифруємо найкрасивіші з них.Ортопедичний матрац означає «призначений для лікування будь-яких деформацій тіла і їх компенсації» (грец. ortos - прямий, правильний і PEDIA - виховання). Анатомічний - «повторює контури тіла». Насправді немає ні тих, ні інших. Є просто зручні матраци. Решта - маркетинг. 
Матрац, комфортний для чоловіка солідних габаритів, не підійде тендітній панночці, і навпаки. У прагненні до ортопедичності слід використовувати системний підхід і враховувати всі елементи: тіло + матрац + основа. Запам'ятайте: матрац не може бути ортопедичним взагалі, він може бути ортопедичним для вас.

Основних функцій у матраца дві:
Підтримка тіла - це здатність матраца витримувати вагу тіла і підтримувати спину прямою під час сну, позбавляючи вас від болів в спині. Функцію підтримки в матраці здійснює основа матраца, тобто пружинний або безпружинний блок. Комфорт - це здатність матраца відповідати формам тіла і зменшувати навантаження на звичайні точки тиску, щоб менше крутитися уві сні. Комфорт забезпечують шари наповнювачів і стьобана площина.

Пружинні і безпружинні
Приклад матраца безпружинного блоку - моноблок зі штучного або натурального латексу, згорнутий в рулон і поміщений у вакуумну упаковку.Також в якості наповнювача використовують листи кокосового волокна - койри. Крім того, до цієї категорії відносяться матраци, наповнені рідиною та повітрям.
Пружинний блок може складатися з залежних, тобто певним чином переплетених пружин («Боннель»). Матраци з блоком незалежних пружин, кожна з яких поміщена в окремий матерчатий «мішочок» і працює незалежно від «сусідок», коштують дорожче. Не зв'язані між собою пружини забезпечують "індивідуальний підхід" до різних ділянок людського тіла. Такий матрац дозволяє хребту залишатися в природному положенні. Всі пружинні матраци забезпечені прошарками, які відповідають за такі властивості виробу, як м'якість, жорсткість, пружність та ін. 256 пружин на квадратний метр - стандарт для більшості незалежних блоків. Найдорожчі моделі мають кілька зон пружності та виключно комфортні у використанні. Технології NASA дозволили створити покриття Tempur - в'язкоеластичний матеріал, що запам'ятовує контури тіла.
Сучасний пружинний матрац - це високотехнологічний спеціалізований агрегат для сну. Складання і регулювання високоякісного матраца вимагають ретельної ручної роботи, тому і ціна на нього може перевищувати $ 700-1000.

Наповнювачі
Широко використовуються як традиційні наповнювачі - повсть, пінополіуретан (поролон), синтепон, шерсть, так і сучасні - кокосова койра, латекс штучний і натуральний, рідше кінське волосся. Гігієнічність і екологічність наповнювачів підтверджується сертифікатами.
Багато матраців середнього та вищого цінового рівня забезпечуються аераторами, тобто вентиляційними отворами, які сприяють вільної циркуляції повітря усередині конструкції.

Підстави
Як правило, підстави зроблені з рами і пружних поперечних дерев'яних рейок товщиною 8-12 мм - ламелей. Ламелі володіють пружинячим ефектом і працюють як єдина система разом з матрацом. За рахунок цього жорсткість виходить дещо меншою, ніж якщо, наприклад, покласти матрац на рівну поверхню типу підлоги.

За ніч людина виділяє 0,5-1 літр поту. Тому якщо матрац покласти на підстави без ламелей (на фанеру), то він не буде «дихати». Якісне підставу забезпечує нормальну циркуляцію повітря, продовжує термін служби матрацу і допомагає йому більш ефективно розвантажити хребет.

Погані звички поганого матраца
На що схожий ваш матрац? Він починає виглядати трохи поношеним, бо дістався у спадок від батьків? Провисає в середині? Ось основні ознаки, що вказують на те, що вже час придбати новий матрац:

йому більше 10 років;
скрипить;
коле пружинами в бік;
погано пахне;
проминається і перекочує вас на ту сторону, куди присів ваш партнер;
збирається грудочками там, де в людини опуклості;
сповзає з ліжка;
водяний протікає;
повітряний здувається - і т.п.

Пам'ятка покупця
Тест на жорсткість. М'який матрац може бути дуже зручним, але вранці ваше тіло відгукнеться болем. Спині потрібна підтримка. У той же час занадто жорсткий матрац порушує циркуляцію крові, і на ранок ви можете відчути себе розбитим.
Платіть за якість. Не шукайте найдешевші моделі. Вони тонше, містять не самі кращі матеріали і не забезпечують необхідну підтримку. Якщо сумніваєтеся, зверніть увагу на добре відомі фірми. Нижня цінова планка гарного двоспального матрацу – 3500-4000 грн.
Матрац високої якості є найвигіднішою інвестицією. Коли ви добре відпочили, ваш мозок працює краще, ваша пам'ять гостріше, ви можете бути впевненим, що ви не заснете на роботі, в офісі або за кермом. Враховуючи термін служби якісного матраца (близько 10 років), ви платите близько 0,50-1,00 грн за день для забезпечення якісного сну. Не так вже й багато, чи не так?

Місця проживання.
Купити матрац можна не виходячи з дому, через Інтернет, і розрахуватися за нього, коли він буде стояти в передпокої. Терміни доставки варіюються - від 2-5 днів до 2 тижнів. Плюсів у цьому випадку багато. Це значна економія часу - не треба витрачати вихідні на поїздки по магазинах, можна докладно і не поспішаючи вивчити пропоновані варіанти по картинках і докладного опису, в інтернет-магазинах величезний вибір і нижча ціна.  
Висновок
Не кажіть, що не можете дозволити собі новий матрац. Ви не можете його НЕ дозволити. Це ваше життя, ваш відпочинок, мир в душі і гармонія в тілі. Для людей, що страждають порушеннями сну через скажений темп життя, це важливо удвічі. Здоровий сон - це 1/3 здорового способу життя. Правильно спиш - правильно працюєш. Спіть добре і залишайтеся здоровими.