Работаем: Пн - Пт с 9:00 до 20:00, Сб с 9:30 до 19:00
RU  UA 
 / 
Принимаем заказы:
Доставка по всей Украине
-
Історія матрасу. Стародавній Єгипет.
14.04.2011
Матрас з пальми і дерев'яна подушка древніх єгиптян.

Єгиптяни одними з перших відмовилися спати на холодній брудній підлозі і створили ложе. Відомі ранні моделі були зібрані з пальмових палиць. А ложе в'язалось з пальмового листя, кріпленого до каркасу мотузкою.

Пізніше єгипетські майстри винайшли конструкцію на шипах і з розтяжками, а дерев'яні рами ліжок стали обклеювати слоновою кісткою або чорним деревом.

Закруглені бруски скріплювалися між собою. До них приєднували різьблені ніжки у вигляді ніг різних тварин. Найчастіше зустрічалися лапи лева, але траплялися і важкі копита биків, витончені форми копит газелі, котячі лапи з кігтями.

Рама ложа була обтягнута ременями, на які клалися матраци і подушки. Шкіряні смужки просовували через прямокутні отвори, створюючи ложу всередині підстави ліжка.
Ліжко, знайдена в могилі Тутанхамона (1336-1327 до н.е.).Ліжко виконано з дерева, покритого гіпсом. У ногах знаходяться петлі, до яких кріпився матрац.

Матраcи бідних громадян заповнювалися соломою, в кращому випадку шерстю, і обтягувалися звичайною циновкою. Але були знайдені і цікаві експонати. Ліжка зі спеціальним навісом під москітну сітку. Грецький історик Геродот радив єгиптянам використовувати її для лову риби ...

У Стародавньому Єгипті роль подушки виконували підставки для голови, виготовлені з каменю, слонової кістки чи дерева.

Функція цих стародавніх подушок - зберегти складні зачіски фараонів і їхніх дружин. Стародавні подушки допомагали зберегти з такими труднощами створену зачіску. На подушках також стали зображати богів, які захищали сплячих від темних сил.