Работаем: Пн - Пт с 9:00 до 20:00, Сб с 9:30 до 19:00
RU  UA 
 / 
Принимаем заказы:
Доставка по всей Украине
-
Історія матрасу. Середньовічна Європа.
14.04.2011
Готика. Солом'яний матрац сеньйора. 

Ліжко сеньйора зазвичай стояло на узвишші, головою - до стіни, ногами - до каміну. З дерев'яного каркасу створювали якусь подобу зводу, куди навішували полог, щоб відгородити сплячих від зовнішнього світу.

Постільні засоби майже нічим не відрізнялися від сучасних. На солом'яний матрас або тюфяк укладали перину, поверх неї стелили нижнє простирадло. Її покривали верхнім простирадлом, яке не заправляли. Зверху клали пухову або ватяну ковдру, настьогану на зразок сучасних. Білі вишиті простирадла робили з льону або шовку, вовняні покривала підбивали хутром горностая або білки. У людей менш заможних замість шовку використовувалася мішковина, а замість шерсті - саржа. 
 
Ліжко в готичному стилі, якщо воно не було вбудовано в стіну, мало полубалдахін, повний балдахін або великий, подібний шафі дерев'яний каркас, а в південних країнах Європи - дощату конструкцію з архітектурним членуванням, різьбленням і кольоровою обробкою. Вбудовування ліжок в стіну і пологи служило для захисту від холоду в погано обігрітих приміщеннях. На дощатий настил клався тюфяк чи матрас.  

Величезне квадратне ліжко виглядало швидше широким, ніж довгим. По одному зазвичай не спали. Навіть якщо господар замку і його дружина мали окремі спальні, у них все одно було одне спільне ліжко. У кімнатах дітей, слуг або гостей ліжка також були загальними. На них спали удвох, учотирьох або вшістьох. 
 
Під час царювання піднесеної готики, яка характеризувалася видовженістю форм і похмурими кольорами, ліжка набувають повітряних летючих прикрас з різьбленого дерева і дорогоцінних каменів. Через архітектурні особливості середньовічних замків, ліжко необхідно було обладнувати пологом для захисту від протягів. Полог високо підвішувався до стелі і створювався з різноманітних тканин, і знову ж таки, як і все в готичному мистецтві, начебто «підносився» у небо.

Чтобы выбрать матрас, перейдите по этой ссылке